fredag 30 augusti 2013

Liten fredagsfest

Simon ville äntligen laga en måltid med engelskt stuk och bjuda våra syskon i Cañadan som vi brukar ha bönemöte tillsammans med på fredageftermiddagar hos Clotilde. Vi hade en verkligt festlig eftermiddag, med kyckling, rotfrukter, champinjonsås och grönsaker à la Simon.Något av ett avsked, då vi inom ett par veckor åker till Sverige.
Simon använder sockerkaksformen när kastrullerna tryter...

Lydia och Clotilde väntar på att bli serverade
 
Kocken bär ut maten fint upplagd på tallrikar. Här får Ilennia sin portion!

Yoanni, Ilenia, Lydia, Clotilde, Simon och jag  satt länge vid bordet och njöt av den fina
samvaro och gemenskap som bara sanna trossyskon kan ha! 

söndag 25 augusti 2013

Liten rapport med hjälp av ny mobilkamera:)






Gryning över havet såg jag från mitt hotellfönster i Puerto Plata där jag vilat ett par dagar.


Angelita och hennes son - kära vänner i Puerto Plata. Återkommer  om dem!




Kom hem till väckelsemöte med dop i Palavé. Här sjunger barnaskaran med Berno.




Många samlade. Man fick ställa bänkar ända ut på gatan!




Här ser vi åttabarnsmamman Maria (rosa tröja), en av dopkandidaterna med ett barn i famnen


Esters son Angel, som också döptes lär sig spela gitarr!








Tyvärr hann det bli för mörkt att få bra bilder av dopet, men här döps Angel!







Söndag eftermiddag regnade det, men vi hade ett fint litet husmöte inne hos Clotilde. Alejandro, till höger, som börjar gymnasiet imorgon, var med och läste första psalmen i Psaltaren.
Clotildes barnbarn Rachel stod bakom Lydia och sjöng ivrigt med i sångerna.


Förutom den lilla gruppen som trängdes i  Clotildes kök, dök människor upp både vid fönstret och i dörröppning för att lyssna och även sjunga med i sångerna. Varje möte nere i Cañadan är torgmöte, då ljudet går in också genom grannarnas fönster. "El nombre de Jesús es dulce - Jesus, Jesus, Jesus!" Halleluja!

torsdag 15 augusti 2013

De utvalda från barnmötena - de läskunniga.

Tonårsgruppen - på väg in i gymnasiet

De yngre av läskunniga barn som valts ut från den stora barnmötesgruppen i alla åldrar som samlas söndag morgnar.
Vi har haft barnmöten med dessa barn speciellt - varannan torsdag äldre och yngre. Men nu börjar höstterminen i skolorna, så idag hade vi för sista gången samling torsdag. Vi får strukturera om grupperna med andra tider. Vi avslutar denna epok med en speciell fest kommande söndag. Ilenia som nu tar allt mer ansvar i församlingens barnarbete, får lägga upp framöver. Återkommer möjligen med rapport!

tisdag 13 augusti 2013

Vapenrustning!

Igår var aviserat första lektionen i alfabetiseringskursen som Ester utverkat material till från skolverket. Tio personer, först och främst syskon i församlingen, ska få handledning att lära  sig läsa. En fin vrå i möteslokalen har ställts iordning med bänkar och white-board. Tyvärr var det hällande regn hela eftermiddagen nästan, så bara en syster i församlingen, förutom Olga, Ester och jag som handledare, mötte upp. Men vår syster, Magdeliene (?) fick i alla fall den fina läroboken, anteckningsblock och penna. Och Ester hade en bok att skriva upp hennes namn och födelsedatum. Namnet gick, och födelseåret, med viss tvekan. Men inte något mer. Det där med födelsedagar hade man inte kunnat hålla reda på i hemmet. Och Magdeleine har aldrig ens fått lära sig skriva sitt eget namn. En gudfruktig haitisk kvinna, som fött fem barn, varav tre nu bor i Haiti, och två i Palavé med henne. Ester tog fram bibeln, och läste ur Efesierbrevet om vapenrustningen, som vi behöver för att klara av livets strid. -Och det bästa vapnet är Guds Ord, och därför är det så viktigt att få lära sig läsa! förklarade Ester. Vår syster såg så glad ut, vi upplevde verkligen en högtidsstund tillsammans denna första samling, då en enda av tio tog sig till lektionen för regnet. Men det gäller att inte förakta den ringa begynnelsens dag. Tänk att vi av nåd kan få hjälpa syskon att lära sig nyttja det bästa vapnet som finns!